
Wel of geen BTW betalen over de verkoop van een horecabedrijf?
De rechter moest er zelfs aan te pas komen om te beoordelen of de verkoopprijs van een verkochte horecazaak belast was met btw.
Wat speelde er en waar moet u rekening mee houden?
Bij de verkoop of vestiging van een horecabedrijf komt heel wat kijken. Wat is de horecaonderneming waard? Hoe moet dat gefinancierd worden? Wat komt er van uw horecabedrijf terecht na de verkoop?
Dan moet een en ander ook nog op papier worden gezet. En vaak, maar zeker niet altijd, wordt er nog een factuur gestuurd ter zake van de overname.
Afspraken
Er worden vaak afspraken gemaakt over zaken als goodwill, inventaris, personeel, huurrechten of -plichten, voorraad, lopende contracten, en soms de wijze van betrokkenheid van de verkoper.
Soms wordt er uitgebreid beschreven hoe de overdracht wordt geregeld, wat de waarde van de diverse onderdelen is en hoe de betaling moet plaatsvinden.
Het gebeurt echter ook vaak dat een groot deel van de afspraken mondeling wordt gemaakt, en dat de boekhouder uiteindelijk zelf ‘maar iets in elkaar zet’ om toch wat in de administratie te hebben.
BTW verdient hierbij bijzondere aandacht!
BTW
De verkoop van een horecaonderneming, of een zelfstandig onderdeel daarvan, zoals bijvoorbeeld een vestiging, is niet met btw belast. Wat een ‘onderneming’ is, kan heel uitgebreid, maar ook heel klein zijn. Een verhuurd bedrijfspand verkopen is al voldoende.
Een paar onderdelen van een onderneming verkopen, zoals een klantenbestand en een bedrijfsnaam, terwijl er daarnaast nog inventaris is, een huurovereenkomst, voorraad en verplichtingen aan crediteuren, volstaat niet. Dan moet er ‘gewoon’ btw in rekening worden gebracht.
Casus
Achteraf blijkt het vaak lastig om aan te tonen of er nu een ‘onderneming’ is verkocht. In deze rechtszaak (Rechtbank Gelderland, 21.08.2017 (RBGEL:2017:4307)) was precies dat wat de uitbater van een horecagelegenheid parten speelde.
Er waren twee overeenkomsten die over de overdracht van een onderneming gingen die alleen door de verkoper getekend waren. Maar er was ook een factuur gestuurd waarin slechts over het ‘inleveren van de huurrechten en afstand van toekomstige exploitatie-inkomsten’ werd gesproken.
De belastingdienst vond dat er btw verschuldigd was omdat er geen onderneming was overgedragen en omdat er btw op de nota stond vermeld.
Uitspraak
De rechter vond dat de horecaondernemer moest bewijzen dat er een onderneming was overgedragen, omdat dit een bijzondere btw-regel is. Wie een beroep op zo’n bijzondere regel doet, moet dan ook kunnen aantonen dat deze bijzondere regel van toepassing is, zo zei de rechter.
Doordat de verschillende stukken elkaar tegenspraken trok de ondernemer hier aan het kortste eind en moest de btw wél worden afgedragen!
Conclusie
Verkoop van een onderneming is niet belast met btw. Maar dat moet u ook achteraf kunnen aantonen! Zorg dat de afspraken duidelijk op papier staan en door beide partijen zijn ondertekend. Verwijs op de factuur naar de koopovereenkomst. Dat scheelt u heel wat gedoe achteraf!
(bron: vmh-horeca.nl/)